Moving time  3 hours 22 minutes

Time  4 hours 18 minutes

Coordinates 5467

Uploaded April 26, 2021

Recorded April 2021

-
-
395 ft
180 ft
0
7.4
15
29.58 mi

Viewed 26 times, downloaded 0 times

near Schalkhoven, Flanders (Belgique)

Vanuit onze vertrekplaats in Schalkhoven maken we een fietstochtje naar Tongeren, een stad met ruim 31 000 inwoners, deelgemeenten inbegrepen. Tongeren is een oude stad, reeds bekend voor het begin van onze jaartelling. De stad wordt beschouwd als de "eerste stad" van België en telt een aantal overblijfselen uit de Romeinse tijd, waaronder resten van Romeinse heirbanen.
Wij hebben de rit gedaan in de bloesemtijd, maar ook in de zomer, wanneer de appelen en peren schitteren aan duizenden bomen, is deze fietstocht een aanrader.
De tocht loopt over mooie en veilige wegen, mét af en toe een klimmetje. Maar dat is eigen aan de glooiende streek.
Photo

Vertrekplaats Schalkhoven

Wij zijn vertrokken aan B&B en camperplaats "Nollekens Winning", maar voor deze fietstocht kan je natuurlijk van start gaan op gelijk welke plaats in Schalkhoven, dat sinds 1977 bij de gemeente Hoeselt hoort. "Nollekens Winning" ligt aan de Schalkhovenstraat 79 in 3732 Schalkhoven (Hoeselt). Voor de GPS: N50.8450, E005.4464.
Castle

Kasteel van Schalkhoven

Het kasteel van Schalkhoven dateert van 1588 en werd gebouwd door de familie van Elderen. In 1770 werd het echter grondig herbouwd. Bij het kasteel hoort een kasteelhoeve, eveneens uit de 16de eeuw en met een grondige renovatie in de 18de.
Flora

Maretak

Veel bomen in de streek dragen bollen met maretak. Dat is een groenblijvende halfparasiet op bomen. De wortels van de maretak groeien in het hout van de boom. De zaden zijn kleverig en worden door vogels verspreid. Vandaar dat maretak ook "vogellijm" genoemd wordt. De maretak bekleedt een belangrijke plaats in het bijgeloof en in de bijhorende rituelen. Het zou mensen en woningen beschermen tegen heksen en kwade geesten. Bij de Germanen en Kelten was het een heilige plant die alleen door druïden mocht afgesneden worden. In de verhalen van Asterix en Obelix wordt de maretak gebruikt in vrijwel elke toverdrank van druïde Panoramix.
Religious site

Sint-Jozefkerk

In een aparte nis achteraan in de Sint-Jozefkerk wordt de heilige Rita vereerd als patrones van de hopeloze gevallen. Ze wordt aanbeden bij onder andere examenvrees en pokken. Rita van Cascia is een Italiaanse heilige, geboren in 1381, in 1628 zalig verklaard en in 1900 heilig, omwille van een aantal onverklaarbare handelingen. De bedevaartplek in de Sint-Jozefkerk wordt veelvuldig bezocht.
Monument

De Grote Markt

De Grote Markt is een centrale plek in de stad, met een aantal bezienswaardigheden en de onmisbare horeca.
World Heritage Site

Sint-Catharina Begijnhof

Begijnen waren dames die niet kozen voor een gehuwd leven, maar ook niet voor een kloosterleven. Ze vestigden zich in aparte gemeenschappen, die ommuurd werden en daardoor een soort enclave in de stad gingen vormen, wat leidde tot gewaardeerde stilteplekken. Ook vandaag nog, in een tijd waarin er geen begijnen meer zijn. Het Sint-Catharina Begijnhof telde in de 18de eeuw meer dan 100 huizen en 300 begijnen. Het is wellicht het oudste begijnhof van de Nederlanden. Zoals alle Vlaamse begijnhoven werd ook dit Tongerse begijnhof in 1998 op de Werelderfgoed van UNESCO gezet.
Museum

Onder de Linde

In deze straat staan een aantal huizen van welgestelde begijnen. Hun woningen hadden een ommuurd voortuintje dat uitgeeft op het plein "onder de linde". Hier staat ook het Museum Beghina, een aanrader voor wie meer wil weten over het leven van de begijnen.
Photo

Brouwersstraat

De Brouwersstraat in het hart van het begijnhof.
Religious site

Begijnhofkerk

De begijnhofkerk dateert uit de 13de eeuw, maar is niet meer publiek toegankelijk.
Monument

Moerenpoort

In de periode 1241-1290 werd op de grondvesten van de Romeinse omwalling uit de tweede eeuw een nieuwe stadsomwalling gebouwd, met 13 vestingtorens en poorten. Deze Moerenpoort werd gebouwd op de toegangsweg van en naar Wezet.
River

In ere hersteld

In recente jaren werd het riviertje Jeker opnieuw opengelegd langsheen het stadspark en de gevangenis.
River

Jeker

De Jeker ontspringt in de buurt van Lens-Saint-Servais in de provincie Luik en mondt 75 km verder uit in de Maas in Maastricht. Op de Jeker stonden eertijds een aantal belangrijke watermolens en langs de Jeker vinden we een aantal tumuli terug, voornamelijk in het Waalse landsgedeelte.
Religious site

Sint-Hubertuskapel

De Sint-Hubertuskapel dateert uit 1729 en staat op de plaats van een nog oudere kapel, waarschijnlijk uit de 12de eeuw. Volgens de legende zou de Heilige Hubertus op deze plaats het hert ontmoet hebben met het lichtende kruisbeeld tussen het gewei. Helaas zijn er wel meer plaatsen in ons land die deze eer opeisen, onder andere het Waalse Saint-Hubert. De oude grafkruisen achter de kapel dateren uit de 16de of 17de eeuw. De paardenrenbaan ernaast is de Jekerhippodroom, aangelegd in 1950. Ze is 1000m lang en heeft een ondergrond van lavasteen in combinatie met maaszand. Op meerdere dagen in het jaar is ze het centrum voor het drafrennen in Vlaanderen.
Flora

Prachtige natuur

Mooier kan het toch niet worden?
Flora

Bloesems

Vanaf de bloesemtijd tot en met de oogst van het rijpe fruit is de omgeving prachtig.
Castle

Burchttoren van Mulken

De Burchttoren van Mulken is een achtzijdige toren (donjon) met een doorsnede van 4,60m en een muurdikte van 1,85m. De toren is het enige restant van de burcht van de ridders van Mulken en dateert wellicht uit de 13de eeuw.
Castle

Kasteel van Rooi

Tegen de vierkantshoeve aan de Rooierweg in Neerrepen, in de vallei van de Fonteinbeek, ligt een mooi onderhouden kasteeltje, het Kasteel van Rooi. Een gedeelte ervan dateert met zekerheid uit 1698, andere delen zijn dan weer meer dan een eeuw ouder. Sinds 1984 is het Kasteel van Rooi een beschermd gebouw.

Comments

    You can or this trail