Download

Distance

34.31 mi

Elevation gain

1,401 ft

Technical difficulty

Moderate

Elevation loss

1,401 ft

Max elevation

429 ft

Trailrank

52

Min elevation

119 ft

Trail type

Loop

Moving time

3 hours 54 minutes

Time

4 hours 43 minutes

Coordinates

6530

Uploaded

April 27, 2021

Recorded

April 2021
Be the first to clap
Share
-
-
429 ft
119 ft
34.31 mi

Viewed 23 times, downloaded 1 times

near Schalkhoven, Flanders (Belgique)

Vanuit onze vertrekplaats in Schalkhoven maken we een fietstochtje naar Borgloon, een stad met ruim 11 000 inwoners.
Borgloon wordt al vernoemd in geschriften uit 938. Dat is niet verwonderlijk omdat het gebied al in de Romeinse tijd bewoond was. Aanvankelijk was Borgloon een belangrijke stad in Limburg, maar die belangrijkheid werd al snel door Hasselt overgenomen. De Franse naam voor Borgloon is "Looz". Een belangrijk bedrijf in deze fruitstreek is de producent van vruchtendranken "Looza". Toepasselijker kan een naam niet zijn.
Wij hebben de rit gedaan in de bloesemtijd, maar ook in de zomer, wanneer de appelen en peren schitteren aan duizenden bomen, is deze fietstocht een aanrader. De tocht loopt over mooie en veilige wegen, mét af en toe een pittig klimmetje. Maar dat is eigen aan een glooiende streek.
Photo

Vertrekplaats Schalkhoven

Wij zijn vertrokken aan B&B en camperplaats "Nollekens Winning", maar voor deze fietstocht kan je natuurlijk van start gaan op gelijk welke plaats in Schalkhoven, dat sinds 1977 bij de gemeente Hoeselt hoort. "Nollekens Winning" ligt aan de Schalkhovenstraat 79 in 3732 Schalkhoven (Hoeselt). Voor de GPS: N50.8450, E005.4464.
Castle

Kasteel Hoogveld in Vliermaal

Gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw door de familie du Vivier, ligt op een hoogte, in een beboomd kasteelpark, het kasteel Hoogveld.
Ruins

Windmolen Hoogveld

De windmolen Hoogveld werd gebouwd in 1857 en doet nu dienst als woning. Oorspronkelijk was het een stenen bergmolen voor het malen van graan (koren). De wieken werden verwijderd in 1908. Daarna werd de molenromp ingekort en de molenwal afgegraven.
Castle

Kasteel van Gors

In Gors-Opleeuw fietsen we voorbij het kasteel van Gors. Op deze plaats stond voordien een veel ouder kasteel, mogelijk uit de 13de eeuw. Het huidige gebouw dateert van rond 1820. De eigenaar en bouwheer was toen baron de Copis.
Flora

Fruit, fruit en nog eens fruit

Vanaf de bloesemtijd tot en met de oogst van het rijpe fruit is de omgeving prachtig.
River

Sint-Annabeek

We fietsen door de vallei van de Sint-Annabeek.
Monument

Untitled #158

Vlakbij het klooster van Colen in Kerniel bouwde de Britse kunstenaar Aeneas Wilder deze ronde constructie met een 360° uitzicht over de omgeving. Hij gaf zijn werk de titel "Untitled #158". Volgens de kunstenaar doet een rondwandeling in het kunstwerk denken aan een rondwandeling in een klooster.
Museum

Fruitbelevingscentrum

In een oude, gerestaureerde stroopfabriek werd een "fruitbelevingscentrum" ingericht. Hier wordt alles verteld over het Haspengouwse fruit en de verwerking ervan.
Photo

Landmark Romeinse villa - landschap

We fietsen over de zogenaamde "Romeinse kassei", het vermoedelijke tracé dat de Romeinse heirbaan van Bavai naar Tongeren volgde en verder nog naar Keulen. Boven aan de helling staat een kunstwerk van Hans Lemmens. Het zijn een aantal uitgestrooide schuine daken die oude Romeinse villa's symboliseren. De kunstenaar legt hiermee de link naar het Romeinse verleden van de streek.
Photo

Reading between the Lines

Het kunstwerk "Reading between the Lines" van Gijs Van Vaerenbergh is misschien wel dé Limburgse hype van het ogenblik. Het bouwwerk werd gemaakt met 100 lagen luchtig gestapelde staalplaten. Daarmee werd de vorm van een Loons kerkje gecreëerd, dat zowel langs buiten als langs binnen kan bekeken worden. Het kunstwerk is 10m hoog en weegt 30 ton.
Castle

Kasteel van Heks

Het kasteel van Heks (of Hex) dateert van 1770 en werd gebouwd in opdracht van Franciscus Karel de Velbrück, de toenmalige prins-bisschop van Luik. Het bezat al meteen een Chinese tuin, een rozentuin en een groentetuin. Nadien werd nog een Engelse tuin aangelegd.
Castle

Kasteel van Heks

Het kasteel van Heks (of Hex) is eigendom van de familie d'Ursel en slechts gedurende enkele weekends per jaar voor het publiek toegankelijk.
Archaeological site

Tumulus van Vechmaal

Op de grens van de dorpen Horpmaal en Vechmaal ligt de "tumulus van Vechmaal", een Romeinse tumulus met een diameter van 18 tot 20 meter. Een tumulus is een Romeinse grafheuvel boven het graf van een vooraanstaand persoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze tumulus geen lichaam meer bevat. Mogelijk werd het graf geplunderd in de Franse periode.
Religious site

Sint-Martinuskerk

Op een hoogte in het centrum van Groot-Gelmen staat de parochiekerk, toegewijd aan Sint-Martinus. Ze dateert uit 1880 en wordt omringd door een ommuurd kerkhof. Het is een bakstenen gebouw met opvallende, arduinen boogfriezen en vensteromlijstingen. De torenspits is zeskantig.
Castle

Château de la Motte

Het prille begin voor de bouw van het kasteel was de versterkte toren of "mottetoren" ter verdediging van het graafschap Loon. De juiste bouwdatum van deze constructie ontbreekt, maar situeert zich in de 13de eeuw. Het is pas in 1560 dat de toren verrijkt wordt met een burcht. De rest van de geschiedenis is een opeenvolging van brand, heropbouw, uitbreiding en verwaarlozing. Tot 1994. Dan wordt het kasteel gerestaureerd in al zijn glorie en omgevormd tot brasserie en feestzaal.
Provisioning

Château de la Motte

Op dit ogenblik is Château de la Motte een plek die uitnodigt voor verblijf en feesten. Fietsers en wandelaars vinden makkelijk de weg naar de gezellige brassserie.
Flora

Bloesem

Zonder woorden.
Photo

Eindeloze boomgaarden

Photo

Borgloon

De cirkel is rond. We rijden opnieuw Borgloon binnen. Nu nog terug naar onze vertrekplaats in Schalkhoven.

Comments

    You can or this trail