Time  one hour 38 minutes

Coordinates 567

Uploaded September 15, 2018

Recorded September 2018

-
-
466 f
287 f
0
1.9
3.9
7.71 mi

Viewed 75 times, downloaded 1 times

near Granollers, Catalunya (España)

Arran de la construcció del Parc industrial de Can Gordi-Can Català, els terrenys de Can Cabanyes passaren a ser propietat dels ajuntaments de Montmeló i Granollers.

A la part de Granollers, hi trobem una zona boscosa, on predominen els pins i les alzines, un centre d’educació ambiental i un aiguamoll construït. L’aiguamoll, d’una hectàrea de superfície, es nodreix de l’aigua procedent de l’EDAR.

L’acció de la plantació de la boga i el canyís i dels raigs solars, així com el disseny de l’aiguamoll, permeten millorar la qualitat de les aigües que retornen al riu o que s’aprofita en el reg de les zones verdes del passeig fluvial. A més, la seva proximitat al riu ha potenciat el paper de l’aiguamoll com a refugi de fauna pròpia dels entorns fluvials. Prop del centre d’educació ambiental hi ha una àrea de descans i una font.

Constitueix un refugi per a la fauna d’ocells del riu Congost i també per a la fauna que colonitza l’aiguamoll que s’ha construït de manera artificial. Té un valor biològic molt important i s’han pogut detectar 86 espècies vegetals i 35 espècies d’ocells. Si passegem amb calma i amb tots els sentits preparats podrem detectar ocells, amfibis i d’altres espècies animals.

La ruta també es pot fer a peu sense cap mena de problema.

Descripció

Del carrer Ricomà, al centre de Granollers, ens dirigim al carrer Navarra, que ens porta al Parc del Congost. Per dins el parc, cap al nord, anem a buscar el Passeig Fluvial, que creuem en la seva cruïlla amb el carrer Sant Josep i travessem el Congost per la passera que hi ha instal·lada. Un cop a la riba dreta del riu, el seguim en sentit descendent, en un comodíssim trajecte en suau descens fins a la passera de can Cabanyes, per on posteriorment canviarem de riba. Seguim baixant fins al Viena i retornem a la passera, en una petita volta per aquest preciós espai natural, on ens podem entretenir a intentar veure alguna espècie animal en un punt d'observació que hi ha instal·lat.

A l'esquerra del Congost, el remuntem. Després de passar pel costat de Palou, seguim pujant pel costat del riu fins passar per sota del pont de l'antiga N-152, just després de les pistes d'atletisme, on comença el Parc del Congost. En aquest sector hi ha un skate park, hi passem pel costat i seguim pels carrers Pius XII i Isabel de Villena abans d'arribar al carrer Ricomà, on hem començat.

Índex IBP: 2.
El tercer cap de setmana del mes de setembre sol celebrar-se la Festa Major del carrer Ricomà de Granollers. Aquesta bicicletada s'inclou dins els actes d'aquesta celebració.
És un dels grans parcs centrals de la ciutat (33.600 m2), situat al marge esquerre del riu Congost i que uneix els barris dels Instituts i Sota el Camí Ral. Les seves principals característiques són una jove pineda que de mica en mica es va consolidant, una esplanada pavimentada amb escenari que permet acollir gran quantitat d'activitats ciutadanes i diverses àrees de joc infantil.
El Congost és un riu de la conca del Besòs i deu el seu nom a l'estreta gorja per la qual passa quan entra al Vallès Oriental. Neix de les aigües dels espadats occidentals de la Plana de Vic, al peu de Sant Cugat de Gavadons, en terrenys formats per gresos i margues. El riu es troba en la fractura que separa el massís del Montseny dels Cingles de Bertí i que separa aquestes dues unitats muntanyoses de nord a sud. La seva acció durant segles ha aconseguit un engorjat important que comença al Gorg Negre, prop de Centelles, que continua a Aiguafreda i el Figueró per obrir-se a la plana del Vallès quan arriba a la Garriga. Després travessa tota la plana del Vallès, passant per Granollers, i per acabar formant el Besòs en la seva confluència amb el Mogent, que li ve a l'esquerra, a l'alçada de Montmeló. No té afluents d'importància, però molts d'ells es troben, també, engorjats.
Zona boscosa, on predominen els pins i les alzines, un centre d’educació ambiental i un aiguamoll construït. L’aiguamoll, d’una hectàrea de superfície, es nodreix de l’aigua procedent de l’EDAR. L’acció de la plantació de la boga i el canyís i dels raigs solars, així com el disseny de l’aiguamoll, permeten millorar la qualitat de les aigües que retornen al riu o que s’aprofita en el reg de les zones verdes del passeig fluvial. A més, la seva proximitat al riu ha potenciat el paper de l’aiguamoll com a refugi de fauna pròpia dels entorns fluvials. Prop del centre d’educació ambiental hi ha una àrea de descans i una font. En aquest punt hi ha la passera per on creuarem de nou el Congost després de donar un tomb per l'espai natural, fins al Viena, on hi ha, també, un parc perquè els nens puguin jugar.
Sant Julià de Palou és una església que originalment fou consagrada l'any 1103, però l'edifici que ha arribat a l'actualitat és, bàsicament, del segle XVI. És un edifici d'una sola nau amb cinc capelles laterals, dues a l'esquerra, separades per la torre campanar, i tres a la dreta, capçada per un absis poligonal. La coberta és de volta de creueria, que a l'absis és reforçada amb contraforts. El cor és d'arc rebaixat sobre mènsules esculpides. Destaca a la primera capella de la dreta, a l'altar del Santíssim, la traça gòtica de la Mare de Déu del Lledó; a l'altar major modern, una imatge de sant Julià amb el frontal de fusta i motius eucarístics en relleu, obra d'Enric Monjo i Garriga; i a l'antiga capella de la Mare de Déu de les Aigües una pila baptismal del segle XVI. També és d'interés la porta d'accés a la sagristia, amb decoració escultòrica i motllura en forma de T. A l'exterior en destaca la portada, d'estil gòtic tardà, en la mateixa tipologia present a Sant Esteve de Palautordera o a la Doma de la Garriga: arc d'entrada apuntat i columnes en arquivolta, i la llinda i el timpà amb un relleu que representa el sant titular de la parròquia. L'extradós és sotingut per bustos d'homes, ornamentat amb cards i coronat per un floró creu. Un capcer sinuós corona l'edifici. El campanar se situa a la banda de ponent, amb dos cossos de planta quadrada i quatre buits de mig punt per a les campanes.
Després de les pistes d'atletisme, passem per sota el pont de l'antiga carretera i arribem, de nou, al parc del Congost, al costat d'un skate park.

Comments

    You can or this trail